Projekt „Posjet osmih razreda Vukovaru“

      U sklopu obrazovnih aktivnosti, Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ provela je pilot-projekt „Posjet osmih razreda Vukovaru“ u školskoj godini 2014./ 2015. U sklopu pilot-projekta, memorijalna mjesta u Vukovaru obišli su učenici iz pet slavonskih županija, a ove će godine projekt obuhvatiti sve osnovne škole. Tijekom 2015./ 2016. godine svi će učenici osmih razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj sudjelovati u projektu. Cilj projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“ jest učenike osmih razreda kroz dvodnevne posjete Vukovaru učiti o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar. Posjet uključuje održavanje predavanja o Domovinskom ratu u skladu s nastavnim programom predmeta Povijest za osme razrede, obilazak svih mjesta sjećanja vezanih za Domovinski rat, prenošenje poruke mira, prihvaćanja različitosti i suosjećanja kroz Školu mira i radionice. Ministarstvo branitelja  financira smještaj, prijevoz i prehranu za sve učenike osmih razreda tijekom posjeta.

     U sklopu dvodnevnog posjeta, osim obilaska memorijalnih lokaliteta u Vukovaru, učenici će također posjetiti Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture. U školskoj godini 2014./2015., Javnu ustanovu posjetilo je 6084 učenika osmih razreda u sklopu pilot-projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“. Tijekom školske godine 2015./2016. planirano je da Javnu ustanovu posjeti otprilike 40 000 učenika osmih razreda, što dovoljno govori o napretku i uspjehu projekta. Projekt je ujedno i način socijalizacije u novom okruženju, prilika za upoznavanje običaja, navika i kulture zavičaja u cjelini, kao i poticaj nastavnicima da primjenjuju korelaciju i integraciju nastavnih sadržaja.

KONTAKT ZA INFORMACIJE VEZANE UZ PROJEKT:

ODJEL STRUČNIH POSLOVA

Tel: +385 (0)32 638 559

E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ukoliko želite da Vašoj školi pošaljemo slike koje smo službeno slikali u sklopu projekta pošaljite nam zahtjev na e-poštu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. U zahtjevu navedite naziv škole i datum kada ste nas posjetili.