puni300x100

     OPĆENITO O USTANOVI

     Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ institucija je koja svojom djelatnošću čuva, istražuje i promiče sjećanja, dokumentaciju i ostale zapise o događajima važnima za povijest suvremene hrvatske države.
     Javna ustanova svojom djelatnošću čuva sjećanje na Domovinski rat i Bitku za Vukovar, a svojim memorijalnim, znanstveno-obrazovnim, turističkim i međunarodnim aktivnostima spaja vukovarsku prošlost i budućnost. Očuvanje uspomena vitalno je za bolje razumijevanje konteksta minulih događaja i učenje iz njih u svrhu borbe za ljudsko dostojanstvo i društvenu pravdu. Aktivnosti Javne ustanove, osim edukativnih, također uključuju komemoraciju, dokumentaciju i istraživanje.
     Javna ustanova povezuje sve memorijalne objekte u Vukovaru: spomenik na Trgu žrtava Ovčare, spomen-obilježje mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata na Ovčari, Spomen-dom Ovčara, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, hangar „Velepromet“, Dom ratnika Lužac, Križ na Lušcu, Središnji križ, spomen-obilježje „Bogdanovci“, spomen-obilježje „Kukuruzni put“, spomen-obilježje „Sotin-Skendra“, spomenik „12 redarstvenika“, spomen-obilježje masovne grobnice „Nova ulica“, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.
     Budući da memorijalne aktivnosti čine osnovu rada, posebna pozornost pridaje se obilježavanju obljetnica i upravljanju objektima i njihovom održavanju te prikupljanju i čuvanju artefakata iz Domovinskog rata, pripremi i opremanju stalnog tematsko-kronološkog postava, uređenju i opremanju mjesta sjećanja, revitalizaciji već postavljenih vanjskih i unutarnjih eksponata te uređenju i opremanju mjesta sjećanja.
    Znanstveno-obrazovne aktivnosti uključuju program obveznih dvodnevnih posjeta učenika osmih razreda osnovnih škola gradu Vukovaru, kao i organizaciju stručnih skupova i sudjelovanje djelatnika u seminarima i simpozijima, s ciljem predstavljanja rada Javne ustanove akademskoj zajednici. U obrazovnom dijelu programa obrađuje se Domovinski rat i Bitka za Vukovar, a završava Školom mira.
     Kroz turistički segment organizirani su individualni posjeti i posjeti skupina, pri čemu je moguće razgledati izložbu pješačkog naoružanja korištenog u Domovinskom ratu, prikaz koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“, izložbu “Sjećanje na domovinski rat – bitka za Vukovar“, simulaciju bojnog polja “Ojačana brigada u obrani“, eksponate na otvorenom i druge izložbe izravno povezane sa sadržajima Javne ustanove. Također je u planu proširenje izložbenog prostora i uz stalni postav, koji će u budućnosti uključivati i prostorije posvećene operacijama „Bljesak“ i „Oluja“, izložbe „Poznate ličnosti u Domovinskom ratu“, „Bitka u Borovom Selu 2. svibnja 1991.“, spomen-prostor posvećen djeci poginuloj u Domovinskom ratu, spomen-prostor posvećen žrtvama Ovčare, izložbe posvećene gardijskim brigadama, posjetiteljima će biti prikazane i različite tematske izložbe koje će se mijenjati.
     S ciljem što kvalitetnije i sadržajnije organizacije posjeta Vukovaru, Javna ustanova surađuje i s ostalim institucijama i ustanovama u Vukovaru: Muzejom grada Vukovara, Muzejom vučedolske kulture, Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnim centrom Vukovar, Fondom za obnovu i razvoj grada Vukovara, turističkom zajednicom, Maticom iseljenika, Općom bolnicom Vukovar, drugim gradskim i županijskim ustanovama te udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.