JB Focus 2 - шаблон joomla Продвижение

Obilježavanje obljetnica

 • 3. kolovoza

       Kukuruzni put

       Hrvatske postrojbe protjerale su srpske teroriste iz vukovarskoga naselja Lužac. Put spasa ili Kukuruzni put bio je tijekom ratne opsade Vukovara 1991. godine jedini i najkraći prolaz za branitelje koji su te godine u jesen dolazili braniti grad na Dunavu, u rujnu je čuvan i osiguravan, a nakon sloma obrane njime su se branitelji i civili nastojali probiti do pet kilometara udaljenih Bogdanovaca i slobodnoga vinkovačkog područja.

  4.− 7. kolovoza

       Oluja

       Oluja je velika vojna operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija 1995. godine oslobodile okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, nad kojima je bila uspostavljena paradržava, „Republika Srpska Krajina“. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak čitav okupirani teritorij, osim Istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 % ukupne površine Hrvatske.

  14. kolovoza

       Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora

       Kroz srpske koncentracijske logore u Domovinskom ratu prošlo je oko 30 000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a status logoraša ima nešto više od 8 000 zatočenika. Torturu zatočeništva nije preživjelo oko tri stotine ljudi, a odgovorni za njihovo stradanje još nisu kažnjeni. Dana 14. kolovoza 1992. godine u Nemetinu kod Osijeka razmijenjeno je 714 hrvatskih branitelja. U srpskim koncentracijskim logorima proveli su 269 dana.

  17. kolovoza

       Balvan revolucija

       Balvan revolucija naziv je za početnu fazu, a ponekad i za cijelu oružanu pobunu dijela Srba u Hrvatskoj, potaknutu iz Srbije i od velikosrpskih krugova u JNA. Naziv je dobila po tome što su je karakterizirale cestovne barikade, napravljene od balvana i velikog stijenja, koje su se pojavile 17. kolovoza1990. godine u okolici Knina. Balvan revolucijom i prekidom prometnica i telekomunikacijskih čvorišta narušen je teritorijalni integritet tadašnje SR Hrvatske i time je nastalo dvovlašće na njenom teritoriju.

  25. kolovoza

       Početak bitke za Vukovar

      U subotu, 24. kolovoza 1991. godine, Luka Andrijanić oborio je avion JNA koji je napadao položaje hrvatskih snaga na silosu Đergaj, iznad Borova Sela. Sljedećeg dana, 25. kolovoza 1991. godine, jedno oklopno vozilo JNA naišlo je na „miniranu barikadu u gradu“ koja se nalazila na prijelazu iz Borova naselja u Borovo Selo. Nakon toga, pripadnici JNA iz vojarne u Vukovaru i postava u Borovu Selu, zajedno s pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi iz okolnih sela krenuli su u napad na Borovo Naselje i grad Vukovar. To je bio početak Bitke za Vukovar.

 • 9. rujna

       Operacija Medački džep

       Operacija Medački džep naziv je za vojnu operaciju koju je izvela Hrvatska vojska u razdoblju između 9. i 11. rujna 1993. godine, protiv JNA i paravojnih postrojbi tzv. „Republike Srpske Krajine“. Za samo osam sati borbenog djelovanja, postrojbe hrvatske vojske izvršile su svoju zadaću i oslobodile 48 četvornih kilometara zauzetog hrvatskog teritorija s kojega je neprijatelj svakodnevno topničkim i minobacačkim projektilima ugrožavao stanovništvo grada Gospića i okolice.

  23. rujna

       Ustrojavanje 204. brigade Vukovar

       Pripadnici 204. brigade HV, zvane još i vukovarska, branili su grad Vukovar u Domovinskom ratu (Bitka za Vukovar). Brigada je ustrojena 25. rujna 1991. od pripadnika naoružanih postrojbi, a njen prvi zapovjednik bio je Mile Dedaković - Jastreb. U službenim dokumentima Hrvatske vojske vodi se i kao 124. brigada HV.

Karta

contentmap_module
made with love from Joomla.it
  Back to top