JB Focus 2 - шаблон joomla Продвижение

Obilježavanje obljetnica

 • 8. listopada

       Dan neovisnosti

       Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim niti jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

  16. listopada

       Obljetnica pogibije Blage Zadre i Alfreda Hilla

       Na taj dan poginuli su jedan od najvećih heroja Domovinskog rata, Blago Zadro, i zapovjednik Vojne policije Hrvatske vojske, Alfred Hill - Miki. General bojnik Blago Zadro bio je zapovjednik obrane Borova naselja, a poginuo je u Kupskoj ulici pokošen neprijateljskim rafalom. Alfred Hill bio je prvi zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar, 204. vukovarske brigade, a poginuo je braneći položaje na Sajmištu.

  19. listopada

       Humanitarni konvoj u Vukovaru

       Humanitarni konvoj organizirali su Ministarstvo zdravstva i Liječnici bez granica, međunarodna, humanitarna i nevladina organizacija. Uz pristanak svih strana umiješanih u sukob tijekom srpske agresije na Hrvatsku, humanitarni konvoj „Liječnika bez granica“ krenuo je prema Vukovaru kako bi iz prenapučene bolnice izvukao teške ranjenike, za čiju njegu ondje već dugo nije bilo uvjeta. Konvojem je 19. listopada 1991. evakuirano 114 ranjenika.

 • 2. studenog

       Obljetnica slamanja obrane Lušca

       Okupacijom naselja Lužac 2. studenoga 1991. godine počeo je slom obrane Vukovara. Tada višestruko nadmoćniji agresor „presijeca“ komunikaciju hrvatskih branitelja i izbija na Priljevo, na Dunav, čime je razdvojen Vukovar od četvrti Borovo naselje i „razlomljena“ je dotad jedinstvena obrana grada.

  10. studenog

       Okupacija Bogdanovaca

       Okupacijom Bogdanovaca, iznimno važnim strateškim mjestom hrvatskih snaga, Vukovar biva potpuno opkoljen od strane neprijatelja. Jedina linija kojom su branitelji mogli ulaziti i izlaziti iz grada te kojom se dopremala logistička pomoć kopnenim putem bio je „Kukuruzni put“. To je naziv za zemljani put koji se nalazi zapadno od grada Vukovara u istočnoj Slavoniji. Važan strateški značaj je imao tri mjeseca; od rujna do studenoga 1991.

  12. studenog

       Potpisan Erdutski sporazum

      Potpisivanjem Erdutskog sporazuman 12. studenog 1995. godine u Erdutu pokrenut je proces mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

  18. studenog

       Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

       Dana 18. studenoga 1991., nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru. Herojstvo Vukovara udarilo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobođenja Republike Hrvatske. Zbog toga je Vukovar poznat kao simbol uspostave neovisne Republike Hrvatske.

  19. studenog

       Križni put ''Borovo commerce''

       Dana 19. studenog obilježava se obljetnica pada Borova naselja i stradanja branitelja i civila u samom naselju. Tijekom obrane, samo u tom dijelu grada stradala je 361 osoba, a 176 osoba iz Borova naselja vodi se kao nestalo. U zgradi Borovo commercea toga je dana bila oko tisuća ljudi od kojih su mnogi odvedeni u logore, a za sudbinu mnogih ni danas se ne zna.

  20. studenog

       Koncentracijski logor ''Velepromet'', masovna grobnica ''Ovčara''

       Logor Velepromet bio je sabirni logor u Vukovaru pod srpskom upravom od 1991. godine, gdje su držani hrvatski zarobljenici, vojnici i civili tijekom bitke za Vukovar. Ovčara je sinonim za pokolj vukovarskih branitelja, civila i medicinskog osoblja, koji su odvedeni iz bolnice te u noći sa 20. na 21. studenog 1991. godine ubijeni i bačeni u iskopanu jamu na farmi u blizini Vukovara. Među žrtvama je bio i novinar Siniša Glavašević.

Karta

contentmap_module
made with love from Joomla.it
  Back to top